Top cinci avantaje ale Pilates

O metodă de mișcare plină de beneficii pentru corp și minte – Pilates.

Ultimii ani au fost unii de-a dreptul reprezentativi pentru industria sportului din țara noastră, fără doar și poate. O mulțime de opțiuni de mișcare au fost puse la dispoziția celor dornici să aibă un stil de viață sănătos, cu beneficii care mai de care, mai mult sau mai puțin palpabile ori vizibile. Cert este că oamenii par să fi început să pună mai mult accent pe sport, pe mișcare, fie din dorință proprie, fie ca urmare a diferitelor probleme de sănătate confruntate, situație în care activitatea fizică este recomandată de către medici.

Pilates este acel tip de activitate fizică recomandată de medici pentru aceia care, din diferite motive, au adoptat o postură greșită, au dureri de spate sau pur și simplu nu mai au aceeași vitalitate fizică precum o aveau. Această metodă ajută practicanții atât să își întărească așa-numiții „mușchi profunzi”, cei care sunt de fapt „purtătorii” unei posturi corecte, cât și să aibă o parte de o dezvoltare armonioasă a corpului, facilitând, totodată, și stimularea continuă a psihicului. Concret, printre beneficiile pe care le ofertă Pilates practicanților săi se regăsește și consolidarea unei stări generale de bine (atât la nivel fizic, cât și la nivel emoțional), însă vom relata mai jos cinci beneficii principale pe care Pilates le oferă practicanților:

  • Mișcarea întregului corp – Spre deosebire de alte forme de mișcare, Pilates are grijă ca toate zonele corpului să fie în mișcare, astfel că nu dezvoltă prea mult anumite pachete de mușchi/zone ale corpului și prea puțin altele, ci le antrenează concomitent pe toate. Exercițiile care se practică în Pilates nu neglijează nici respirația, acest tip de activitate fizică învățându-și practicanții să respire corect, în orice fază a zilei, nu doar când îl practică.
  • Creșterea flexibilității – Practicanții de Pilates lucrează pentru întinderea mușchilor, iar aici intervine unul dintre beneficiile majore care se reflectă atât pentru corp, cât și pentru minte. Unul dintre obiectivele acestei metode îl reprezintă intenția celor care o practică de a avea un corp care să se poată întinde și apleca „spre infinit”, pentru a „satisface fluxul vieții”. Cei care reușesc să ajungă în această etapă prin Pilates se află în stadiul foarte avansat – sigur că, prin practică continuă, oricine poate ajunge să se simtă astfel.
  • Îmbunătățirea posturii – Una dintre principalele probleme ale generațiilor de astăzi este cea care ține de posturi incorecte, survenite ca urmare a activităților la birou sau a altor tipuri de activități fizice, care – în timp – duc la abordarea unor posturi total greșite. Pilates vine în sprijinul acestei categorii de persoane, prin mișcări fundamentale, practicate încă de la începutul ședințelor cu scopul de a-l face pe practicant să își antreneze corpul astfel încât să își poată controla poziția, prin forță și armonie, prin bunăstarea pe care o are. Odată cu îmbunătățirea posturii spatelui, dispar și disconfortul și durerile avute.
  • Creșterea energiei – Ca orice alt tip de activitate fizică practicat, Pilates aduce o stare generală de bine, o energie aparte. Poate părea paradoxal dar, cu cât mai mult se deșfasoară o activitate fizică cu atât mai mare este energia obținută. În cazul Pilates, mișcările au drept scop îmbunătățirea tehnicilor de respirație, stimularea coloanei vertebrale, a tuturor mușchilor corpului și, nu în ultimul rând, împrăștierea în tot corpul a unor sentimente pozitive, care duc la creșterea dorinței de a face diferite lucruri și a energiei de a te pune în postura să le faci.
  • Pierderea în greutate – Orice activitate fizcă ajută în general în acest sens, indiferent de natura ei. Doar că, în cazul Pilates, efortul nu este unul mare dintr-o dată, ci este un efort treptat. Practicații de Pilates care sunt „fideli” acestei metode și o practică în mod regulat au șansa să slăbească datorită îmbunătățirii tonusului muscular, generată prin mișcările aferente, precum și a echilibrării musculaturii și a adoptării posturii corecte – deci a creării unor mușchi puternici, lungi, controlați.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *